De 14.000 geheimen van de Google-lekken: een reis door de meanders van SEO
Ah, Google en zijn goed bewaarde geheimen… eindelijk onthuld! Een enorm datalek heeft meer dan 14.000 SEO ranking factoren onthuld. Ja, dat lees je goed, 14.000! Omdat het niet genoeg is om alleen maar goede content te hebben, moet je ook de mysteries van het universum ontcijferen. Hier is een kort overzicht van een aantal van de meest opwindende onthullingen, die je natuurlijk met een korreltje zout moet nemen.
De grote splitsing in de wereldwijde SEO gemeenschap, een echt blockbuster scenario! Aan de ene kant hebben we de “ik zei het toch” profeten, en aan de andere kant de zwakkelingen, bevend in hun laarzen, weigerend om ook maar een greintje waarheid te accepteren in deze geopenbaarde documenten. Des te meer omdat sommige mensen dingen beweren die ze in deze documenten hebben ‘gelezen’ met hun eigen vooringenomenheid.
Dames en heren, we hebben het over API-documentatie. Ik kan u vertellen dat niet alles wat in productie is noodzakelijkerwijs wordt gebruikt. Maar zelfs als we niet kunnen zweren bij het daadwerkelijke gebruik van deze factoren, geeft het ons toch een klein idee van de huidige obsessies van de zoekmachine.
Een waarschuwing: pas op voor confirmation bias. Haast je niet naar de eerste regel die je ego vleit en je ideeën bevestigt. Eén ding is in ieder geval zeker, en dat is dat Google een privébedrijf is en zijn productiegeheimen probeert te bewaren. Het is dus logisch dat al hun communicatie over SEO en hoe hun algoritme werkt met een korreltje zout moet worden genomen. Ik zeg niet dat we moeten vervallen in complottheorieën… Maar je moet stoppen met naïef te zijn, Google liegt tegen ons op zijn best door weglating.
Autoriteit website
Google gebruikt een geheime maatregel genaamd “siteAuthority” om de autoriteit van een site te beoordelen. Natuurlijk hebben ze dit nooit publiekelijk vermeld, ze hebben zelfs ontkend een dergelijk criterium te gebruiken… Verrassing!
Klikgegevens (NAVBOOST)
Gebruikersklikken beïnvloeden rankings. Ja, dat klopt, in tegenstelling tot wat Google ons wil doen geloven. Blijkbaar tellen je klikken zwaarder dan je denkt.
Zandbakeffect
Een geheimpje van de ‘hostAge’ die nieuwe sites sandboxed. Google ontkent het bestaan van een sandbox, maar blijkbaar zijn ze gewoon vergeten ons erover te vertellen.
Ter herinnering, de Google Sandbox is een concept dat vaak wordt besproken in het SEO-vakgebied om een fenomeen te beschrijven waarbij nieuwe websites moeite hebben om te scoren in de zoekresultaten van Google, ondanks optimalisatie-inspanningen. Hoewel Google het bestaan van de Sandbox nooit officieel heeft bevestigd, hebben veel SEO-experts effecten waargenomen die het bestaan ervan suggereren.
De Sandbox wordt vaak beschreven als een proefperiode of filter die wordt toegepast op nieuwe websites. Tijdens deze periode beoordeelt Google de kwaliteit, relevantie en autoriteit van de site voordat deze correct wordt weergegeven in de zoekresultaten. Deze periode kan enkele weken tot enkele maanden duren en is bedoeld om te voorkomen dat sites van lage kwaliteit of spammy’s snel in de zoekresultaten terechtkomen.
Om de impact van de Sandbox te minimaliseren en de ranking van een nieuwe site te verbeteren, kunnen verschillende strategieën worden toegepast:
- Inhoud van hoge kwaliteit creëren: Het snel publiceren van inhoud van hoge kwaliteit kan helpen om de aandacht van Google te trekken.
- Optimalisatie voor Long Tail Zoekwoorden: Door je te richten op minder competitieve zoekwoorden kun je de eerste positie op de ranglijst vergemakkelijken.
- Backlinks van hoge kwaliteit bouwen: het verkrijgen van backlinks van gerenommeerde sites kan de autoriteit van de site verhogen.
Sociale media gebruiken: verkeer en sociale signalen genereren kan Google vertellen dat de site aan populariteit wint.
Chroomgegevens
Uw surfgegevens op Chrome worden gebruikt in het rangschikkingsalgoritme. Dus elke keer dat je surft, maakt Google aantekeningen. De afgelopen 6 maanden of zo was dit geen probleem in SEO-kringen. Maar nu is het duidelijk dat Google Chrome alleen is gemaakt om de zoekresultaten van Google te verbeteren.
Inhoud reorganiseren (TWIDDLERS)
Google houdt ervan om inhoud te reorganiseren voordat het wordt weergegeven. Waarom ook niet? Ze hebben net besloten om voor webpoppenspeler te spelen.
Core Web Vitals: Omdat snelheid het leven is
Core Web Vitals zijn de statistieken waarvan Google heeft besloten dat ze essentieel zijn voor SEO. Want het was natuurlijk niet genoeg om ervoor te zorgen dat je inhoud relevant was en je backlinks van goede kwaliteit. Nu moeten we ook controleren of onze site met een vingerknip laadt, anders is het gedaan met de top zoekresultaten. Voor degenen die hun site nog niet hebben geoptimaliseerd voor deze beroemde statistieken (LCP, FID, CLS), is het tijd om te beginnen. Zo niet, maak je dan klaar om je verkeer te zien wegsmelten als sneeuw voor de zon.
Auteur en Het E-A-T principe: Expertise, autoriteit en vertrouwen… Of hoe Google uw website beoordeelt
Er wordt rekening gehouden met het belang van de auteur van de inhoud. Geloofwaardigheid en expertise tellen, dus wees een belangrijk iemand of doe alsof. Of het nu op je hoofdsite is of op een andere blog, Google is in staat om verbanden te leggen en je wereld te begrijpen en te zien of je het verdient om in de schijnwerpers te staan of niet. De EEAT komt tot zijn recht!
Google houdt van acroniemen en E_E-A-T is een van de belangrijkste. Expertise, Autoriteit en Vertrouwen. Als uw site deze drie waarden niet uitstraalt, kunt u uw ambities op de eerste pagina wel vergeten. Recente aanpassingen aan het algoritme hebben het belang van dit principe verder versterkt. Het komt erop neer dat Google ervoor wil zorgen dat de informatie die het aanbiedt betrouwbaar en van hoge kwaliteit is. Dus als uw site wordt beheerd door amateurs of robots, is het tijd om uw kopij te herzien.
Gebieden met Exacte Overeenstemming
Deze domeinen zijn gedegradeerd. De goede oude tijd is voorbij dat je met een exacte domeinnaam bovenaan de ranglijsten kwam te staan. Nu is het blijkbaar moeilijker en krijg je een kleine strafscore voor een exact domein. Maar ik heb nog heel wat tegenvoorbeelden voor dit punt.
Slechte navigatie
Een slechte navigatie kan schadelijk zijn voor de ranking van een site. Want als uw gebruikers verdwalen, vindt Google dat niet leuk. Lang leve UX en UI!
Discordantie van ankerlinks
Discordante ankerlinks kunnen de link devalueren. Let dus goed op je ankers, of ga ermee door.
Lokale vs. globale pagina’s
Lokale pagina’s zijn populair en kunnen hoger scoren dan wereldwijde pagina’s. Lang leve lokaal!
Lettergrootte trefwoord
Google meet de lettergrootte van termen in tekst. Blijkbaar is de grootte echt belangrijk. Zet je zoekwoorden in de H1… we kunnen het niet vaak genoeg zeggen…
Document beknotten
Google telt de tokens in een document en kan boven een bepaalde limiet afkorten. Minder is meer, misschien?
Originaliteit van korte inhoud
Originaliteit is cruciaal voor korte inhoud. Want niemand houdt van een miniatuurkopie. Dus als de inhoud kort maar superinteressant is voor de gebruiker, hebben we een voordeel. Ook daar heb ik genoeg voorbeelden van.
Belang van de titel
De titel van een pagina wordt vergeleken met de zoekopdracht. Wees creatief, maar niet te creatief.
Nieuws
Google gebruikt verschillende functies om de datum van artikelen en pagina’s te bepalen. Actualiteit is sexy. Werk de datum van je blogberichten op hetzelfde moment bij als de inhoud. Dat wisten we al, maar het is het onthouden waard!
Speciale statistieken voor YMYL-pagina’s
Er worden speciale metrieken gebruikt voor pagina’s van gevoelige domeinen. Geen dec?
Speciale behandeling voor “kleine persoonlijke sites
Deze sites worden anders behandeld. Omdat kleine sites ook een beetje liefde verdienen.
Backlinks
Backlinks van websites in de bovenste lagen van de Google-index zijn bijzonder waardevol. Want links van hoge maatschappijen tellen.
Startpagina
De startpagina speelt een cruciale rol in de ranking van de site als geheel. Houd hem fris. Je startpagina moet ergens voor geoptimaliseerd zijn!
Technische SEO: omdat inhoud niet genoeg is, moet je ook aan de vorm werken
Technische SEO is dat deel van SEO waar je van ineenkrimpt, maar dat onmisbaar is. Site-structuur, crawlability, indexering… Allemaal barbaarse termen die deel uitmaken van het dagelijks leven van SEO-specialisten. De laatste wijzigingen van Google leggen nog meer nadruk op deze technische aspecten, dus als je dacht dat je het wel zonder kon, is het tijd om je prioriteiten te herzien. Een goed gestructureerde, gemakkelijk indexeerbare site is de basis voor elke hoop om te stijgen in de zoekresultaten.
Hoe het algoritme van Google werkt
Het algoritme van Google, dat complexe beest, is een verzameling van honderden subalgoritmen die samenwerken of onafhankelijk van elkaar werken om webpagina’s te rangschikken. Hier volgt een kort overzicht:
- Zoektermanalyse: Google analyseert zoektermen om te begrijpen wat je echt wilt.
- Match Search: zoekt naar overeenkomsten tussen zoektermen en geïndexeerde pagina’s.
- Rangschikking van resultaten: Pagina’s worden gerangschikt op basis van verschillende factoren: relevantie, autoriteit, gebruikerservaring en meer.
- Algoritme-updates: Google werkt zijn algoritmes regelmatig bij om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren.
- Microservices: Het systeem bestaat uit microservices zoals Trawler (crawlen), Alexandria (indexeren), Mustang (rangschikken) en SuperRoot (queryverwerking).
Deze klompjes informatie bieden een overzicht van onschatbare waarde voor SEO-professionals die door de tumultueuze oceaan van Google’s zoekresultaten willen navigeren. Het zal wat tijd kosten om het allemaal te analyseren! Ik vertel je binnenkort meer!
Maar er zijn ook Google Penalties
Ah, die beroemde ‘algoritmische update’ van Google. We verwachtten een technologische revolutie, maar uiteindelijk is het gewoon een ouderwetse golf van handmatige straffen. Verrassing!
Google lijkt een klein probleem te hebben met uitgevers die de reputatie van hun site durven te gebruiken om hun content te diversifiëren. Ja, hoe durven ze? De eerste slachtoffers van deze algoritmische vendetta zijn de arme nieuwssites die coupons durven te publiceren in een discrete hoek van hun site. Want het is duidelijk dat een map of subdomein gewijd aan coupons, zonder de minste redactionele toets, een misdaad van lèse-majesté is. Maar waarom niet? Google speelt graag de witte ridder van de redactionele inhoud, nietwaar?
Zeg niet SGE… Maar AI-overzichten
Ah, noem het geen “SGE” voor Search Generative Experience, nee nee. Het heet nu “AI-overzichten”. Dat is veel chiquer, nietwaar?
Ingezet maar niet echt ingezet, in bèta maar nog niet helemaal in bèta, op 80% van de zoekopdrachten en op 0,8% tegelijkertijd. De boodschap is glashelder, nietwaar? Google weet precies wat het doet… nou ja, niet echt. Maar wie heeft duidelijkheid nodig als je gewoon AI in de SERP’s kunt gooien om er niet goedkoop uit te zien?
Site-uitgevers aan de andere kant, beven bij de gedachte dat deze functie hun inkomsten zal doen kelderen. En raad eens? Google lijkt deze zorg te delen, want ze maakten van Marketing Live gebruik om aan te kondigen dat AI-reacties advertenties zullen bevatten. Want niets zegt meer “toekomst van zoeken” dan een paar ouderwetse advertenties.
En als je niet wilt dat je producten worden vermeld, nou, “toz”, zoals de andere man zou zeggen. Je hebt geen keus. Charmant, nietwaar?
SEO trends: wat is hot op dit moment
SEO-trends zijn een beetje zoals mode: ze veranderen voortdurend. Op dit moment wordt er veel gesproken over voice search, video SEO en lokale SEO. Voice search is booming, dankzij spraakassistenten zoals Alexa en Google Assistant, Copilot. De release van ChatGPT 4o luidt een kleine revolutie in op dit gebied. Ik kan niet wachten tot het zover is. Video SEO wordt ondertussen essentieel met de opkomst van platforms als YouTube en Tiktok. Jongeren tussen 18 en 25 jaar halen hun informatie bijna uitsluitend van deze communicatieplatforms. En lokale SEO is een must voor kleine bedrijven die klanten naar hun regio willen trekken. Kortom, er is voor elk wat wils en je moet je weten aan te passen om in de race te blijven.
SEO is een beetje als een achtbaan: het gaat omhoog, het gaat omlaag en het kan je duizelig maken. Tussen Google-updates, nieuwe trends en technieken om onder de knie te krijgen, is er veel te doen. Maar met een beetje geduld, doorzettingsvermogen en een goede dosis humor vind je uiteindelijk je weg wel. Dus blijf op koers, blijf jezelf informeren en opleiden, en vergeet vooral niet om een stapje terug te doen. Het is tenslotte maar SEO.
“`
Woordenlijst
- Het algoritme van Google
- Set regels die bepalen hoe webpagina’s worden gerangschikt in zoekresultaten.
- Webmasters
- Mensen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van een website.
- Kernwaarden Web Vitals
- Metriek gedefinieerd door Google om de prestaties van een website te evalueren.
- LCP, FID, CLS
- Acroniemen voor Largest Contentful Paint, First Input Delay en Cumulative Layout Shift. Dit zijn kernmetingen van Web Vitals.
- E-A-T principe
- Acroniem voor Expertise, Autoriteit en Vertrouwen. Dit zijn de criteria die Google gebruikt om de kwaliteit van een site te beoordelen.
- Google sancties
- Sancties die Google oplegt aan een website die de richtlijnen van Google schendt.
- Technische SEO
- Aspecten van SEO die verband houden met de structuur en infrastructuur van een website.
- Inhoud Marketing
- Online inhoud creëren en delen om een publiek aan te trekken en te binden.
- Lokale SEO
- Optimalisatie van een website om te worden weergegeven in gelokaliseerde zoekresultaten.
FAQ
- V: Wat is een Google-algoritme-update?
- A: Dit is een wijziging van de regels die Google heeft opgesteld om de positie van een website in de zoekresultaten te bepalen.
- V: Wat zijn Core Web Vitals?
- A: Dit zijn drie statistieken die door Google zijn gedefinieerd om de prestaties van een website te evalueren: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS).
- V: Wat is het E-A-T principe?
- A: E-A-T is een acroniem voor Expertise, Authority en Trust. Google gebruikt deze criteria om de kwaliteit van een site te beoordelen.
- V: Wat betekent een Google penalty?
- A: Dit is een straf die Google oplegt aan een website die de richtlijnen van Google schendt.
- V: Wat zijn SEO-trends?
- A: SEO trends zijn de zoekmachine optimalisatie strategieën die op dit moment populair zijn, zoals voice search, video SEO en lokale SEO.
“`

Lionel est un professionnel spécialisé dans l’optimisation des résultats de recherche d’un site internet. Grâce à ses connaissances et à l’utilisation d’outils efficaces, il élabore des stratégies de mots-clés, de liens, de contenu et de référencement local et vidéo afin d’améliorer la visibilité du site sur les moteurs de recherche. En tant que consultant SEO, il utilise également son expertise pour suivre les tendances et mettre en place des stratégies pour faire remonter un site internet dans les résultats de recherche