
SEO: De (nieuwe) dwaasheden van Google en John Mueller, altijd op zoek naar een (betere?) gebruikerservaring
De wereld van SEO is een waar labyrint waarin Google de lakens uitdeelt. Tussen frequente updates, massale toepassing van kunstmatige intelligentie en veranderingen in evaluatiecriteria staan SEO’s voortdurend onder druk. Google SEO-icoon John Mueller gaf ons onlangs een paar hints – of moeten we zeggen, cryptische aanwijzingen – over wat ons te wachten staat.
1. Regelmatige updates : Voortdurend bewegend terrein
Er was een tijd dat de algoritme-updates van Google episodisch waren, maar de dingen zijn veranderd. Tegenwoordig worden SEO’s geconfronteerd met frequentere schommelingen in de positionering. Volgens John Mueller zullen de ‘grote’ updates van Google regelmatiger worden. Met andere woorden, SEO-professionals zullen moeten leren anticiperen en snel reageren om hun posities te beschermen en zelfs te verbeteren.
Hoe kun je op schommelingen anticiperen?
Om te slagen in een voortdurend veranderende omgeving is het cruciaal om een wendbare strategie te implementeren. Hier zijn een paar tips over hoe je het spel voor kunt blijven ondanks regelmatige algoritmewijzigingen:
- Monitor de prestaties in realtime: Gebruik tools zoals Google Analytics en Search Console om een ongebruikelijke stijging of daling snel te detecteren. Door deze schommelingen te identificeren, kunt u reageren voordat de situatie uit de hand loopt.
- Volg de updates van Google: John Mueller en andere leden van het Google-team publiceren regelmatig informatie over aankomende wijzigingen. Als u op de hoogte blijft van aankondigingen en deelneemt aan discussies op Twitter of in SEO-forums, kunt u een voorsprong nemen.
- Evalueer de kwaliteit van de inhoud en UX: Google wil sites belonen die een hoogwaardige gebruikerservaring bieden. Het is dus beter om te investeren in originele, goed gestructureerde, UX-geoptimaliseerde inhoud dan alleen te focussen op technische optimalisatie.
2. AI en machinaal leren: de nieuwe meesters van het rangschikken
Google maakt steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om de inhoud van pagina’s en de intentie van gebruikers beter te begrijpen. Dit betekent dat de rankingcriteria complexer en genuanceerder worden, waardoor sommige traditionele SEO-technieken overbodig worden.
Waar past menselijke SEO in AI?
De opkomst van AI betekent niet het einde van ‘menselijke’ SEO, maar eerder een herdefiniëring van de rol ervan. SEO’s van vandaag moeten begrijpen hoe AI content analyseert en interpreteert. Hier zijn een paar aanbevelingen om de controle te houden:
- Optimaliseren voor “zoekintentie”: Google’s AI, met name met het BERT-algoritme, is extreem goed geworden in het identificeren van de zoekintentie achter elke zoekopdracht. Voor SEO’s betekent dit dat elke pagina duidelijk moet reageren op een specifieke intentie (informatief, transactioneel, etc.).
- Focus op de kwaliteit van de informatie: De tijd van zoekwoorden vullen is voorbij; tegenwoordig geeft Google de voorkeur aan kwalitatief hoogwaardige, geloofwaardige en goed onderbouwde inhoud. Schrijvers moeten betrouwbare informatie opnemen en hun inhoud verrijken met actuele gegevens.
- Gebruik gestructureerde gegevens: Hoewel Google steeds slimmer wordt, is het nog steeds nuttig om gestructureerde tags op te geven die het algoritme helpen de hiërarchie en context van de inhoud te begrijpen.
3. Focus op gebruikerservaring: kernwaarden en meer
Het nieuwe stokpaardje van Google is gebruikerservaring. Dit criterium omvat verschillende aspecten, waaronder de beroemde Core Web Vitals, die de laadtijd, visuele stabiliteit en responsiviteit van een pagina meten. Het doel van Google is duidelijk: sites belonen die een vloeiende en prettige ervaring bieden, op alle apparaten.
Hoe kunnen we UX en Core Web Vitals verbeteren?
Het optimaliseren van de gebruikerservaring is een complexe taak die voortdurende inspanning vereist. Hier zijn een paar tips over hoe u kunt slagen in deze cruciale fase van SEO:
- Verbeter de laadtijd: Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights of Lighthouse om de elementen te identificeren die uw site vertragen. Afbeeldingen optimaliseren, JavaScript verminderen en caching gebruiken kan de snelheid aanzienlijk verbeteren.
- Optimaliseer de visuele stabiliteit: Instabiele visuele elementen frustreren gebruikers en hebben een negatieve invloed op de ervaring. Zorg ervoor dat afbeeldingen en advertenties de juiste grootte hebben en dat bronnen op een ordelijke manier worden geladen.
- Zorg voor responsiviteit: Met de toename van mobiel verkeer is het hebben van een responsieve site essentieel. Zorg ervoor dat alle elementen correct worden weergegeven en gemakkelijk te gebruiken zijn op mobiel.
4. De neergang van backlinks: het einde van een tijdperk (alweer)
Deze pijler van SEO heeft SEO’s sinds de begindagen van Google zoveel diensten geleverd. De laatste jaren lijkt Google zich echter steeds meer te ergeren aan dit parallelle ecosysteem waar links worden gekocht, verhandeld en verzameld. Google-woordvoerder John Mueller heeft opnieuw aangekondigd dat backlinks hun belang in het rankingalgoritme zullen verliezen. Maar tussen ons gezegd en gezwegen, hoe vaak heeft Google al niet beloofd om backlinks naar de achtergrond te schuiven, zonder dat dit echt iets aan het spel verandert?
Google vecht al jaren tegen “link trading”, een praktijk die de zoekmachine beschouwt als een kunstmatige manipulatie van zijn algoritme. Het is waar dat het kopen van backlinks een industrie op zich is geworden, met exorbitante prijzen voor links van sites met een hoge autoriteit. En Google staat hier niet welwillend tegenover. Niet alleen druist deze praktijk in tegen de filosofie van ‘verdienste’ die Google verdedigt, maar het heeft ook bijgedragen aan het vervormen van het weblandschap.
Google en backlinks: een haat-liefdeverhouding
Backlinks waren aanvankelijk een innovatief criterium. Het idee was eenvoudig: hoe meer links een site ontvangt van andere sites, hoe groter de geloofwaardigheid. Dit principe was geïnspireerd door de academische wereld, waar citaties de autoriteit van wetenschappelijke publicaties versterken. SEO’s realiseerden zich echter al snel het potentieel van backlinks en begonnen deze maas in de wet uit te buiten, soms tot overmaat van ramp. Het resultaat: Google eindigde met duizenden sites van lage kwaliteit vol met, vaak gekochte, links die de relevantie van de resultaten volledig verstoorden.
Sindsdien probeert de zoekgigant deze trend tegen te gaan met algoritme-updates zoals Penguin, die het gebruik van kunstmatige links bestraft. En toch is de backlinkbusiness nog nooit zo bloeiend geweest. Elk jaar kondigt Google aan dat inkomende links hun impact zullen verliezen. We horen over een meer “holistische” benadering en het belang van andere signalen zoals de kwaliteit van de inhoud en de gebruikerservaring. Maar in werkelijkheid blijven backlinks een essentiële rankingfactor.
Waarom vecht Google nu harder?
De vraag is de moeite waard: waarom is Google dit keer echt vastbesloten om het belang van backlinks te verminderen? Aan de ene kant stelt de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en machine learning Google in staat om inhoud beter te begrijpen zonder alleen op links te vertrouwen. In theorie zou AI de kwaliteit en relevantie van een site kunnen detecteren zonder dat daar een groot aantal backlinks voor nodig is. Maar zelfs als Google vooruitgang boekt, blijft het een uitdaging om de impact van backlinks volledig te vervangen door kwaliteitssignalen.
Ten tweede moet worden opgemerkt dat deze oorlog tegen betaalde backlinks niet gespeend is van economisch pragmatisme voor Google. Door het belang van links te verminderen, zou Google weer controle kunnen krijgen over zijn algoritme, dat momenteel wordt beïnvloed door een parallelle markt waarover het geen controle heeft. Het zou ook een manier zijn om SEO-inspanningen te heroriënteren op het creëren van originele, kwalitatieve inhoud, een gebied waarop Google met zijn expertise in AI beter onafhankelijk kan oordelen.
Moet je stoppen met investeren in backlinks?
Als je in de verleiding komt om backlinks op te geven, moet je weten dat dit voorbarig kan zijn. Ondanks de uitspraken van John Mueller blijven backlinks momenteel een van de krachtigste rankingfactoren. Er wordt nog steeds rekening mee gehouden, ook al streeft Google naar een bredere benadering van site-evaluatie. De sleutel is om kwaliteit boven kwantiteit te stellen.
Hier zijn enkele strategieën die werken in deze veranderende context:
- Stimuleer kwaliteitslinks: Links van geloofwaardige, relevante sites zijn nog steeds een veilige gok. Kies sites die een goede reputatie hebben in je niche. Eén link van een invloedrijke site is beter dan tien links van dubieuze sites.
- Geef de voorkeur aan natuurlijke samenwerkingen: In plaats van links te kopen, kunt u beter vertrouwen op inhoudelijke partnerschappen. Gastartikelen, samenwerkingen en delen zijn allemaal manieren om op natuurlijke wijze links te verkrijgen.
- Creëer “onweerstaanbare” inhoud: Kwalitatieve inhoud trekt op organische wijze links aan. Als u nuttige en originele informatie aanbiedt, zullen andere sites eerder geneigd zijn om naar u te verwijzen zonder dat u daar zelf om hoeft te vragen.
Is het verval van Backlinks echt morgen?
Het is moeilijk te zeggen of backlinks ooit echt zullen verdwijnen uit de SEO-vergelijking. In de tussentijd lijkt het verstandig om ze te blijven gebruiken, maar wel strategisch. Google probeert ons ervan te overtuigen dat de toekomst van SEO ligt in kwalitatieve in plaats van kwantitatieve criteria. Zolang backlinks echter concrete resultaten blijven opleveren, blijven ze een belangrijk onderdeel van het SEO arsenaal.
Kortom, ja, Google wil de impact van backlinks verminderen, maar er is nog een lange weg te gaan. Voorlopig blijft slim investeren in kwaliteitslinks een winstgevende keuze – waarbij je Google’s ontwikkelingen natuurlijk in de gaten moet houden.
5. Het systeem voor nuttige inhoud: Google, de webmastertherapeut?
Het systeem voor nuttige inhoud van Google, dat in 2022 werd gelanceerd, is ontworpen om prioriteit te geven aan inhoud die “echt” nuttig is voor gebruikers. Het is een mooie belofte, maar in de praktijk heeft het veel webmasters verward en zelfs gefrustreerd achtergelaten. Dit systeem maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de inhoud van pagina’s te analyseren en te bepalen of ze echt voldoen aan de verwachtingen van gebruikers.
Hoe maak je “nuttige” inhoud volgens Google?
Om te voorkomen dat je site door dit systeem wordt bestraft, is het essentieel om inhoud te produceren die volgens Google waarde toevoegt voor de gebruiker. Hier volgen enkele tips:
- Begrijp de behoeften van gebruikers: Gebruik tools voor zoekwoordenonderzoek zoals Google Keyword Planner of Ahrefs om de specifieke vragen en zorgen van je publiek te identificeren.
- Structureer je inhoud logisch: Goede, nuttige inhoud is gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Gebruik koppen, subkoppen, opsommingstekens en korte alinea’s om de leesbaarheid te verbeteren.
- Vermijd oppervlakkige inhoud: Google heeft een hekel aan inhoud die vol staat met lege woorden of zinloze herhalingen. Concentreer je op duidelijke, gedetailleerde en praktische informatie.
6. Een wereld zonder zekerheden: de ingewikkelde relatie tussen Google en webmasters
Google is soms gierig met de details van zijn updates. De relatie tussen Google en webmasters lijkt soms op een groot raadsel. Bij elke update moeten site-eigenaren vaak raden wat de nieuwe rankingcriteria zijn.
Hoe moeten de updates van Google worden geïnterpreteerd?
Om je te helpen door deze ondoorzichtige omgeving te navigeren, volgen hier enkele praktische tips:
- Analyseer feedback van de SEO-community: Forums, Facebook-groepen en andere SEO-communityplatforms zijn vaak de eerste plaatsen waar trends in nieuwe updates worden gedeeld.
- Voer tests uit: voer A/B-tests uit op je pagina’s om te zien welke praktijken het meest effectief zijn na een update. Zo verkrijg je resultaten op basis van feiten in plaats van speculatie.
- Houd de concurrentie in de gaten: Door de prestaties van je concurrenten te analyseren, kun je aanwijzingen krijgen over wat wel en niet werkt na een update.
Google, SEO en de toekomst – een voortdurende evolutie
Tussen updates, de toepassing van AI, de focus op UX en de afname van backlinks, blijft de wereld van SEO voor onze ogen veranderen. Om in deze omgeving te overleven, is het essentieel om op de hoogte en flexibel te blijven.
John Mueller heeft duidelijk gemaakt dat SEO nog lang niet in steen is gebeiteld,
Woordenlijst
- ARIA-attributen
- Een verzameling speciale attributen die aan elke opmaak kunnen worden toegevoegd, maar die specifiek zijn ontworpen om de toegankelijkheid van documenten te helpen verbeteren.
- Kernwaarden Web Vitals
- Een initiatief van Google dat is gericht op het geven van eenduidig advies over de essentiële kwaliteitssignalen die nodig zijn voor een uitstekende gebruikerservaring op het web.
- AI (kunstmatige intelligentie)
- Dit is het gebruik van computertechnologie om menselijke intelligentie te simuleren.
- Een krachtige zoekmachine die een reeks algoritmen gebruikt om webpagina’s op het internet te indexeren en te rangschikken.
FAQ
- Wat is AI? Zal het verdwijnen?
- AI staat voor Kunstmatige Intelligentie, wat het gebruik van technologie is om menselijke intelligentie te simuleren. Volgens John Mueller is AI geen tijdelijk verschijnsel.
- Wat zijn ARIA-attributen? Hoe beïnvloeden ze SEO?
- ARIA-attributen zijn speciale attributen die helpen om documentatie toegankelijker te maken. Ze hebben geen directe invloed op SEO, maar helpen gebruikers met specifieke behoeften.
- Hoe belangrijk zijn Core Web Vitals voor de SEO-ranking?
- Hoewel ze een impact hebben op de SEO-ranking, bagatelliseerde John Mueller van Google het belang ervan in vergelijking met het belang van de kwaliteit van de inhoud en de gebruikerservaring.

Lionel est un professionnel spécialisé dans l’optimisation des résultats de recherche d’un site internet. Grâce à ses connaissances et à l’utilisation d’outils efficaces, il élabore des stratégies de mots-clés, de liens, de contenu et de référencement local et vidéo afin d’améliorer la visibilité du site sur les moteurs de recherche. En tant que consultant SEO, il utilise également son expertise pour suivre les tendances et mettre en place des stratégies pour faire remonter un site internet dans les résultats de recherche