Nieuwe algoritme-update: Google verrast ons opnieuw
Google is er altijd om ons eraan te herinneren dat niets vanzelfsprekend is. Danny Sullivan, woordvoerder van Google Search Liaison, kondigde onlangs aan dat er een nieuwe algoritme-update in de pijplijn zit. Maar er is natuurlijk geen precieze datum genoemd. Waarom zou je het simpel houden als het ook ingewikkeld kan?
Belangrijkste feiten:
- Google plant de komende weken een nieuwe Core Update. Ja, nog eentje!
- Danny Sullivan herinnert ons eraan dat updates geen vast schema volgen. Want waarom niet?
- Voordat ze worden uitgerold, ondergaan updates een reeks strenge tests. Het is makkelijk om je een team van gekke wetenschappers in een geheim laboratorium voor te stellen.
- Het officiële doel is om de makers van kwaliteitscontent beter te belonen. Want jullie, beste makers, verdienen het. Wat maakt het ook uit, we hebben genoeg van spam…
Aanstaande update nog niet gedateerd
Als gevolg hiervan zal Google binnenkort een nieuwe Core Update uitrollen. Deze update, die in de komende weken wordt verwacht, maakt deel uit van de algemene cyclus van aanpassingen die Google regelmatig doorvoert om zijn zoekmachine te verbeteren. Deze informatie werd gedeeld door Danny Sullivan in het commentaargedeelte van een Search Engine Roundtable-artikel. Ja, omdat officiële aankondigingen zo 2020 zijn.
Een dynamisch updateproces
In tegenstelling tot wat sommige mensen misschien denken, volgen de algoritme-updates van Google geen vast schema. Danny Sullivan legt uit dat deze updates het resultaat zijn van wijzigingen door het rankingteam. Ze worden getest en geëvalueerd voordat ze worden goedgekeurd. Dit rigoureuze proces zorgt ervoor dat elke update zorgvuldig wordt onderzocht om er zeker van te zijn dat deze significante verbeteringen oplevert.
Zoals we weten, is een van de belangrijkste redenen achter deze meerdere updates het verbeteren van de kwaliteit van de resultaten.
Google is dus van plan om makers die kwalitatieve content bieden waarmee gebruikers relevante en betrouwbare informatie kunnen vinden, beter te belonen. “Ik hoop dat we in een aantal van deze gevallen verbeteringen kunnen aanbrengen waarbij makers die goede bedoelingen hebben en echt moeite doen met hun content beloond zullen worden zoals het hoort”. Een boodschap die direct gericht lijkt aan al diegenen die teleurgesteld zijn door het algoritme, maar die het soms moeilijk vinden om de resultaten van hun inspanningen te zien. Heb moed, uiteindelijk kom je er wel!
Zal Core Update in de voetsporen treden van zijn voorganger?
Zoals gebruikelijk bevestigt Google opnieuw het belang van kwalitatief hoogwaardige inhoud. Sites die relevante, goed gestructureerde en nuttige inhoud bieden, hebben theoretisch meer kans om positief te profiteren van deze updates. Tegelijkertijd hebben degenen die het spel niet meespelen alles te verliezen. Dat is de theorie. We kennen allemaal tegenvoorbeelden zoals Reddit en andere minder bekende sites.
De laatste Core Update werd in maart 2024 geïnstalleerd en eindigde op 19 april. Destijds werd deze beschreven als complexer dan eerdere updates. Het resulteerde volgens Google in een vermindering van 45% van onoriginele inhoud en inhoud van lage kwaliteit in de SERP’s en de de-indexatie van honderden sites die in strijd waren met de officiële richtlijnen. Ja, Google rotzooit niet met sites van lage kwaliteit. Je bent gewaarschuwd!
Google en JavaScript pagina rendering: een gecompliceerde liefdesaffaire
In een recente aflevering van Search Off The Record bespraken verschillende Google-figuren, waaronder Zoe Clifford van het renderingteam, hoe Google sites rendert die veel JavaScript bevatten. In het bijzonder leerden we dat Google nu alle HTML-pagina’s indexeert, zelfs als ze veel JavaScript bevatten. Ja, dat lees je goed. Google is nu de superheld van JavaScript-pagina’s.
Belangrijkste feiten:
- Google geeft alle HTML-pagina’s weer, inclusief pagina’s die rijk zijn aan JavaScript.
- Googlebot gebruikt altijd de nieuwste stabiele versie van Chrome voor een optimale weergave. Want je moet voorop lopen met de technologie.
- Ondanks het resource-intensieve renderproces is Google vastbesloten om volledige indexering te garanderen. Want waarom niet?
- Zelfs als Google erin slaagt JavaScript te interpreteren, is het nog steeds belangrijk om je site snel en eenvoudig te houden. Ja, zelfs superhelden hebben hun grenzen.
Alle JavaScript-rijke HTML-pagina’s geïndexeerd
Volgens Zoe Clifford, lid van het renderingteam bij Google, worden alle HTML-pagina’s, ook die met veel JavaScript, volledig gerenderd en geïndexeerd. Deze aanpak, die werd uitgelegd in een aflevering van de podcast Search Off The Record, betekent een grote stap voorwaarts in dynamische site-indexering. Want weet je, het web is al niet ingewikkeld genoeg.
Een duur maar noodzakelijk proces
Een van de belangrijkste onthullingen van de podcast is het feit dat Google alle HTML-pagina’s rendert, ongeacht hun complexiteit en zelfs als ze veel JavaScript gebruiken. Een proces dat veel resources vergt, maar noodzakelijk is om volledige indexering te garanderen. Omdat Google het leven graag ingewikkelder maakt, maar voor een goed doel.
Implicaties van deze verklaringen voor locaties
Google’s verbeterde weergave van JavaScript-sites biedt nieuwe mogelijkheden, maar betekent ook dat er bepaalde voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Hoewel Google beter let op sites die veel JavaScript gebruiken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat pagina’s snel laden om hun ranking te helpen. Tegelijkertijd is het een goed idee om de dingen eenvoudig te houden en JavaScript spaarzaam te gebruiken om het Google en de gebruikers makkelijker te maken. Dit betekent vooral dat de hoofdinhoud van de site toegankelijk moet zijn, zelfs zonder JavaScript, zodat gebruikers met langzame verbindingen of oudere apparaten niet worden geblokkeerd. Niet iedereen heeft immers glasvezel.
Het einde van het nuttige-inhoudsysteem: Vaarwel en bedankt voor de vis
Herinner je je 2022 nog, die gezegende tijd waarin Google zijn systeem voor nuttige inhoud introduceerde. Een systeem gebaseerd op machine learning, dat ons moest helpen inhoud te maken die gebruikers echt… nuttig vinden. Nou, verrassing! In maart 2024 besloot Google dit systeem in de ijskast te zetten. Ja, dat lees je goed. Al die tijd die is besteed aan het uitzoeken hoe we deze AI een plezier kunnen doen, om vervolgens te horen te krijgen dat het afgelopen is. Fantastisch, nietwaar?
Google Gemini: de nieuwe ster van AI-architectuur
Maar wacht, er is meer. Vlak voor de aankondiging van het einde van het nuttige inhoudssysteem deed Google een verbluffende onthulling: een doorbraak in de architectuur van hun machine-leersystemen, Google Gemini genaamd. Efficiënter, sneller en in staat om meer informatie te gebruiken dan ooit tevoren. Kortom, AI op steroïden die ons nog meer moeite gaat kosten om uit te vinden hoe het zoekresultaten rangschikt.
De nieuwe classificatiesignalen: een vrolijke bazaar
Met de ondergang van het systeem voor nuttige inhoud heeft Google een groot aantal nieuwe signalen geïntroduceerd in zijn rankingsystemen. Dus wat betekent dit voor ons arme sterfelijke SEO’ers? Nou, maak je klaar om je strategieën te herzien. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:
- Diepgaand begrip van de behoeften van je publiek: Meer dan ooit is het cruciaal om te weten waar je gebruikers naar op zoek zijn en om op een relevante manier te reageren.
- Navboost: Dit systeem gebruikt gegevens over gebruikersbetrokkenheid om te voorspellen wat waarschijnlijk nuttig is. Ja, het is net zo vaag als het klinkt.
- Verse inhoud: Versheid is essentieel. Je moet je inhoud voortdurend creëren en bijwerken om relevant te blijven.
- RankBrain: Google’s AI die de eerste 20 tot 30 resultaten opnieuw rangschikt. Traditionele rankingfactoren wegen niet meer zo zwaar als vroeger.
- Thematische autoriteit: Google wil “people-first” inhoud, geen door AI gegenereerde thematische kaarten. Je zult clusters van originele, nuttige inhoud moeten maken.
- DeepRank: Een deep learning-systeem dat leert van de acties van onderzoekers om de wereld beter te begrijpen. Veel succes met raden wat het wil.
- RankEmbed BERT: Een vectorintegratieruimte die een zoekopdracht koppelt aan relevante inhoud. Ja, het is net zo ingewikkeld als het klinkt, maar we kunnen proberen het te begrijpen.
Octrooien en officiële verklaringen: een goudmijn aan informatie
Voor degenen die graag in de technische details duiken, zijn recente rechtszaken en Google-documenten een echte goudmijn. De getuigenissen en API-bestanden van Google geven ons een fascinerend inzicht in hoe rankings echt werken. Als je tijd te doden hebt, raad ik je ten zeerste aan om in deze documenten te duiken. Het is alsof je naar een Netflix-serie kijkt, maar dan voor SEO-geeks.
De toekomst van SEO: strategieën en perspectieven
Dus hoe gaan we nu verder? Met al deze nieuwe informatie en veranderingen is het tijd om onze SEO-strategieën te heroverwegen. Hier zijn een paar wegen om te verkennen:
- Evalueer de prestaties van uw site: analyseer uw pagina’s en bepaal welke geoptimaliseerd moeten worden of nieuwe inhoud nodig hebben.
- Diepgaand query-onderzoek: Begrijp de zoekopdrachten die verkeer genereren en het type inhoud dat door Google wordt uitgelicht.
- Nuttige inhoud creëren: inhoud produceren die beter voldoet aan de behoeften van gebruikers dan wat er al bestaat.
- Verbeter je reputatie: werk aan je thematische autoriteit en je E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness).
Hier is een kleine compilatie van informatie die officiële woordvoerders van Google de afgelopen dagen hebben gegeven op verschillende informele netwerken (Twitter, Hangouts, forums, conferenties, enz.). Dus ‘gossips’ + Google = ‘Goossips’. Ja, we weten het, we zijn fantasierijk.
Dat was het voor deze round-up van het laatste SEO-nieuws. Blijf op de hoogte, want met Google is één ding zeker: niets staat vast en er liggen altijd verrassingen in het verschiet.
Woordenlijst
- Kernupdate :
- Belangrijke update van het algoritme van Google om de resultaten van zoekmachines te verbeteren.
- SERP (Search Engine Results Page) :
- Resultatenpagina van een zoekmachine die wordt weergegeven na een zoekopdracht.
- Indexering :
- Het proces waarbij zoekmachines zoals Google informatie over webpagina’s verzamelen en opslaan om deze tijdens zoekopdrachten op te halen.
- JavaScript :
- Een programmeertaal die wordt gebruikt om webpagina’s interactief te maken.
- Googlebot :
- De indexeringsrobot van Google, die websites bezoekt en scant om informatie te verzamelen voor opname in de index van Google.
- Weergave :
- Het proces waarbij zoekmachines de code van een webpagina verwerken om een versie te genereren die aan gebruikers wordt weergegeven.
FAQ
- Wat is een kernupdate?
- Dit is een belangrijke update van Google’s algoritme voor het verbeteren van zoekmachineresultaten.
- Wat betekent indexeren in SEO?
- Indexeren is het proces waarbij zoekmachines, zoals Google, informatie over webpagina’s verzamelen en opslaan. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om resultaten te leveren voor zoekopdrachten op internet.
- Wat is JavaScript in termen van SEO?
- JavaScript is een programmeertaal die kan worden gebruikt om webpagina’s interactiever te maken. Vanuit SEO-oogpunt is het belangrijk om te weten dat Google nu pagina’s kan indexeren die sterk gebaseerd zijn op JavaScript.
- Wat is Googlebot?
- Googlebot is de indexeringsrobot van Google. Deze robot bezoekt en scant webpagina’s om informatie te verzamelen voor opname in de index van Google.
- Wat is rendering in SEO?
- Rendering verwijst naar het proces waarbij zoekmachines de code van een webpagina verwerken om een versie te genereren die aan gebruikers wordt weergegeven. Google kan alle pagina’s renderen, inclusief pagina’s die sterk gebaseerd zijn op JavaScript.

Lionel est un professionnel spécialisé dans l’optimisation des résultats de recherche d’un site internet. Grâce à ses connaissances et à l’utilisation d’outils efficaces, il élabore des stratégies de mots-clés, de liens, de contenu et de référencement local et vidéo afin d’améliorer la visibilité du site sur les moteurs de recherche. En tant que consultant SEO, il utilise également son expertise pour suivre les tendances et mettre en place des stratégies pour faire remonter un site internet dans les résultats de recherche